Поліська природа: де і як можна зустрітити глухаря, фото, токування

Глухар - він же глушець, він же тетерук - культовий птах Полісся, проте на початок 21 століття їх у нас залишилося дуже мало.

фото глухаря: глушец, тетерук
Дорослий самець глухаря може важити 5 та навіть і 6 кг, але побачити його зблизька надзвичайно важко. Адже живуть глухарі переважно осіло, в глухому хвойному лісі поблизу мохових боліт багатих на ягоди, зокрема чорниці, люблять глухарі невеличкі галявини. Вдень тетеруки тусуються на землі, а ночують на деревах. Злітають з землі важко і рідко, проте літають і сідають на дерева легко. Перельоти в них недалекі, в радіусі не більше 30 км, хоч глушці і часто літають досить високо, понад деревами - з огляду на те, що жодних хижаків у повітрі не бояться. Мають чудовий слух та зір, попри своє смішне ім'я. Полювати на глушців неможна. Докладніше про глухарів...

Фото глухаря

Тож побачити і сфотографувати птаха, тим більше натрапити на землі на маленьке гніздо глухаря – вдається вкрай рідко. Єдиний фактично період, коли можна спробувати знайти й побачити зблизька глухаря - від середини квітня до початку травня, коли ще лежить сніг, однак вже відчутно тепло. Саме тоді у глушців розпочинається сезон токування.

Токування глухарів

Коли глухар у розпалі токує – тобто виконує оригінальний спів, сидячи на дереві та закликаючи до себе самку – він у самозабутті геть нічого не чує! Загалом токування поділяється на дві фази. Перша, коротша – так зване цокання, коли глушець лише починає свій спів, видаючи звуки подібні на "те-ке". Ця фаза може тривати кілька хвилин, під час яких глухар ще не втрачає контролю над ситуацією. Наприкінці цокання глушця пришвидшується, він пихато розпускає хвіст віялом – і переходить до другої й головної стадію свого токування – бормотіння. Тоді глухар смішно закинувши голову та закотивши очі, розпустивши пір'я та хвіст, бормотить, нагадуючи людині своїми звуками таку собі шиплячу трель.

Зазвичай глухарі обирають для себе спеціальне місце токування і збираються там у кількості до кількох десятків, переважно надвечір. На світанку з'являються самиці й починається власне активне токування глухарів.

Пісня глухаря

Саме тоді, коли глухарі перебувають на стадії бормотіння (його чути за 150 метрів), до них і можна наблизитися швидкими великими кроками, а ще краще стрибками - однак час до часу завмираючи під час пауз у токуванні глушця. Спершу варто дуже уважно прислухатися та визначити через скільки тактів глухар робить паузу в своєму співі (зазвичай їх 4-5). Тоді під час кожної паузи легше буде зберігати абсолютну тишу, адже тоді глухар здатен почути навіть найменший порух. Таким чином, повільно наближаючись до птаха поміж паузами токування й можна отримати рідкісне враження від його близького споглядання.

Найрідкісніша удача – побачити наживо бій глухарів! Стається це дуже й дуже рідко, коли на токуванні бракує самиць, глушці б'ються один з одним на землі.

Всяк випадок, пам'ятайте, що глухаря занесено до Червоної книги і загалом в Україні - на Поліссі та ще трохи в Карпатах - лишилося не більше 3 тисяч глухарів, тому полювання на глухаря - це величезний злочин проти природи. Кожного, хто намагається полювати та завдавати шкоди поліським глухарям, буде нещадно покарано!

Глухарі на Волині та Житомирщині

Станом на 2009 рік певна кількість глухарів була помічена у заболочених лісах Камінь-Каширського, Любешівського та Маневицького районів Волинського Полісся, а також у Ємільченському районі Житомирщини. За переказами старших людей, деякі незмінні місця токування глухарів у Черемських лісах відомі місцевим мешканцям ще з литовських часів. У 2005 році глухарів зафіксовано було і на Лівобережному Поліссі - в Городянському районі Чернігівщини, поблизу села Невкля.

---
Чтобы получить информацию по-русски, ищите – глухари, мошники, моховики, межняки на Полесье, фото, как и где найти и сфотографировать гнездо глухаря, когда происходит ток глухарей.
To find information in English please ask or google for – how and where to meet a Wood Grouse or a Western Capercaillie in Ukraine, Polissya (Polesia, Volyn').
Jeigu norite gauti informaciją lietuvių kalba, prašom kreiptis arba ieškokite Internete –
kurtiniai Ukrainoje, Polesėje, kur ir kaip galima atrasti ir pamatyti kurtinys, tetervininių šeimos vištinis paukštis Ukrainos miškuose.
Каб атрымаць інфармацыю па-беларуску, шукайце - глушцы на Палессі, як і дзе знайсці і сфатаграфаваць гняздо глушца, калі адбываецца ток глушца .
Aby dowiedzieć się więcej w języku polskim zapytaj lub szukaj w internecie na temat – głuszec na Polesiu, w jaki sposób i gdzie można znaleźć i sfotografować głuszców gniazdo gdy jest toki głuszców, foto.

ЗНАЙТИ ЧИ СКАЧАТЬ ПОДІБНУ ІНФОРМАЦІЮ, ФОТО:



2 comments:

Анонім сказав...

Духе хочеться побачити глухаря

Анонім сказав...

Глухарі на Поліссі нормально ще за Сарнами на північ водяться

Дописати коментар

 
 
 

Як називають Полісся?

Поліщуки часто кажуть Полісьсе чи Палесьсе, східні слов'яни та казахи звуть Палессе, Полесье. Словаки та норвежці називають Polesie, чехи - Polesí, південні слов'яни - Polissja чи Полесие, Полесия, Полесје. Литовці іменують Polesė. Німці й шведи звуть Polesien, голандці - Polesië, латиши Poļesje, французи - Polésie. Англійці, італійці, іспанці, фіни - Polesia, рідше Polissia. Норвежці та естонці кажуть Polesje, греки Πολεσία, деякі євреї - פּאָלעסיע, вірмени Պոլեսիե, тайці โปเลเซีย, японці ポリーシャ, корейці 폴레시아, ті, кого найбільше звуть 中文, а турки як завжди - Polesiye.

Екскурсійні тури

Праліси Поліського заповідника | Містичне Камінне село | Чернігів незвичайний | Поліська вузькоколійка "Кукушка"

ВАШІ СТАТТІ

Ви живете на Поліссі чи маєте цікаві матеріали з історії поліського краю? ІЦ Полісся шукає регіональних дописувачів: студентів і журналістів, краєзнавців, істориків, усіх, хто бажає опублікувати свої авторські матеріали - новини, розвідки, дослідження. Особливо розшукуються небайдужі автори у містах: Рівне, Чернігів, Малин, Сарни, Ковель, Ніжин. Зголошуйтесь: icpolissya@gmail.com
 
Copyright © 2009-2022 ІЦ Полісся